English Version

Mithila schilderingen

en tekeningen uit Bihar

Het Mithala-volk leeft in de zuidoostelijke Terai-vlakten van Nepal en in het noorden van Bihar, een van de armste streken van India. Tijdens Deepawli, het herfstfeest, bedekken de vrouwen de muren van hun huizen met een mengsel van modder, mest en rijstvliesjes. Op de vochtige ondergrond tekenen zij motieven met religieuze betekenis of taferelen uit het traditionele dagelijkse leven van hun agrarische gemeenschap. Elk jaar opnieuw - en dit sedert eeuwen - schilderen de vrouwen de kleurrijke taferelen op de muren van hun huizen en tempels. En elk jaar opnieuw wast de wintermoesson de tekeningen weg. Dat geldt ook voor de animistische muurschilderingen van de Warli, een tribale stam uit Maharashtra. Dit gebied staat ook bekend om zi'n 'folk bronzes', met name Shiva altaartjes.

In het begin van de jaren zeventig heeft een aantal Indiase kunstenaars de Mithilia-vrouwen gestimuleerd om hun prachtige - maar vluchtige resultaten ook op papier te maken. Deze kleurrijke schilderingen en z/w pentekeningen zijn inmiddels wereldvermaard.

De Mithila schilderijen en tekeningen dateren uit de jaren 70.

LET OP: niet alle objecten zijn in de galerie aanwezig. Wilt u een object bekijken, neem dan telefonisch 023 542 80 59 of via info@artemagica.nl contact op.