English Version

Pronken met je poen:

primitief geld uit Afrika en Oceanië

Van nature is de mens ijdel en streeft hij naar weelde die hij vervolgens wil laten zien. De meest eenvoudige manier is die weelde op het lichaam te dragen. Die pronkzucht geldt trouwens niet alleen voor ons westerlingen. In Afrika waren ijzer, brons en koper veelgebruikte grondstoffen om lichaamssieraden  van te maken. Maar omdat deze grondstoffen schaars waren, en de bewerking ervan speciale kundigheid vereiste, kon de waarde van de objecten zo aanzienlijk zijn dat ze ook als ruilmiddel werden gebruikt. Met dit 'geld' kon iemand alle mogelijke goederen kopen, schulden aflossen, vetes beslechten, het lidmaatschap van een geheim genootschap bekostigen of zelfs een bruid kopen.

 Caption

Ook op veel eilanden in Oceanië was ruilhandel met primitief geld de motor van de lokale economie. Op Nieuw-Guinea waren met name schelpen (de kauri, de parelmoerschelp, de nassaschelp en de mosselschelp) populaire vormen van geld. Schelpen werden hier niet alleen voor transacties gebruikt, maar dienden ook als lichaamssieraad om te kunnen pronken tijdens belangrijke feesten en ceremonies.

Primitief geld uit Afrika en Oceanië kent een grote diversiteit aan vormen: ze zijn gevarieerd, kleurrijk en zeer decoratief.

Alle geldvormen zijn gesokkeld.

 LET OP: niet alle objecten zijn in de galerie aanwezig. Wilt u een object bekijken, neem dan telefonisch 023 542 80 59 of via info@artemagica contact op.