English Version

Yam en Baba maskers:

rituele maskers uit Papua Nieuw-Guinea


De Abelam, een volk van ruim 40.000 mensen, wonen in het noordelijk deel van Papua Nieuw-Guinea in de omgeving van de Sepik rivier. Ze zijn beroemd om hun kunst en architectuur die volledig in dienst staan van essentiële elementen in hun cultuur: de relatie met mythische voorouders, in samenhang met een complex en continu systeem van initiatieriten en de verbouw van sacrale yamknollen.

Yam maskers

Het moment waarop jongens voor het eerst worden ingewijd in de voorouder- en yamcultus wordt mede bepaald door de oogsttijd van yamknollen. De grootste knollen worden dan feestelijk versierd met gevlochten Yam maskers en plechtig tentoongesteld op het ceremoniële plein voor het mannenhuis. Door het gebruik van de vaak bont gekleurde maskers (gemaakt van de vezel van de klimvaren) zijn de sacrale yamknollen in de beleving van de Abelam bezielde voorouders geworden. Alleen mannen die zijn ingewijd in de geheime voorouder- en yamcultus, mogen dergelijke maskers maken.

Baba maskers

Caption

Voordat de initiatie begint, verschijnen er dansers met Babamaskers in het dorp. Hun lichamen gaan schuil onder een mantel van sagopalmbladeren. De gemaskerde mannen rennen door het dorp om de vrouwen en kinderen bang te maken, zodat ze wegblijven van het ritueel. Tijdens het ritueel bedreigen ze de jonge mannen die de initiatie ondergaan. Die moeten hun moed tonen en de Babafiguren het oerwoud injagen. Na het initiatieritueel, dat weken kan duren, worden de Yam maskers en Baba maskers bewaard in het ceremoniële mannenhuis. Ze worden in de rook van het houtvuur gehangen, zodat ze niet wegrotten.

Naast Yam maskers en Baba maskers toont galerie Arte Magica ook primitief schelpengeld uit diverse gebieden van Papua Nieuw-Guinea (klik button Primitief Geld).

Alle maskers zijn gesokkeld.

LET OP: niet alle objecten zijn in de galerie aanwezig. Wilt u een object bekijken, neem dan telefonisch 023 542 80 59 of via info@artemagica.nl contact op.